Guide til Student Kredittkort

Økonomien er ofte ikke veldig god når man studerer på universitet eller på høyskole. Men kan et kredittkort være løsningen for å få endene til å møtes? Og hvordan virker egentlig et kredittkort?

guide til student kredittkort

Flere banker har egne kredittkort for deg som er student. Du vil nok få en ganske lav kredittgrense til og begynne med, studenter uten inntekt for som regel fra 5.00-25.000, mens studenter som jobber kan få fra 5.000-50.000+ alt ettersom hvor mye du har tjent året før og hvor mye du kommer til å tjene i år.

Men, uansett hvilken grense du får på kredittkortet ditt, så koster det penger på grunn av renter som gjør at banken tjener penger. Hvis er flink med økonomistyring kan et kredittkort være en god løsning i mange tilfeller.

Hva er fordelene med et kredittkort?

Et kredittkort gir deg flere rettigheter ved kjøp av varer eller tjenester, siden banken i teorien betaler for det varen eller tjenesten, er banken også ansvarlig ved feil, mangler, eller hvis forhandler nekter å gjøre noe med saken. I slike tilfeller klager du til kortusteder/ banken og de betaler ut penger direkte til deg.

Når du bruker et kredittkort bygger du også opp en betalingshistorikk med kortusteder. Dette er greit å vise til når du skal søke om andre kredittkort eller lån i fremtiden.

Med over 400 forskjellige kredittkort på det Norske markedet, med flere laget/ markedsført direkte for studenter, så er det ikke veldig vanskelig å få seg et kredittkort når du er student. Den vanligste grunnen til avslag på en søknad om kredittkort er en betalingsanmerkning.

Når du får ditt første kredittkort er det viktig å alltid betaler så mye du klarer hver måned, gjerne hele beløpet. Etter noen måneder/ år, kan du be banken om å øke din kredittgrense, noe de gjør, så lenge du er en trygg betaler.

Hvilke kredittkort passer for studenter?

Det finnes ca. 25 forskjellige student kredittkort. Trykk her for å sammenligne topp 5 kredittkort for studenter.

Er du kunde i DNB, anbefaller vi hvitt kort, som er uten renter eller gebyrer og du kan få oversikt over saldo og transaksjoner i nettbanken din. I tillegg har DNB mastercard supertilbud 8 ganger i året med rabatter som feks. 20% hos power, 20% hos follestad, 20% hos helly hansen etc.

3 regler for kredittkort alle burde følge, men spesielt studenter.

Hvis det er første gangen du skaffer deg et kredittkort, venn deg til dette så fort som mulig:

  1. Prøv å betale alt du skylder hver måned. Hvis du betaler alt du har utestående hver måned, betaler du ikke renter. Hvis du ikke gjør det, vokser beløpet hver måned. Som student vil du oppnå ca. 18 +- 5 % rente på et kredittkort.
  2. Aldri bruk et kredittkort til å ta ut penger. Du kan ta ut penger i minibank på samme måte som med et vanlig bankkort, men det koster ofte unødvendig mye å ta ut penger med et kredittkort. Ofte blir du avkrevd et gebyr på 2-3% + 30-45 kr for et enkelt uttak. I tillegg til dette står  det ofte med liten skrift i vilkårene dine at den enten blir beregnet rente fra dag 1, eller at det blir beregnet en høyere rente ved kontantuttak.
  3. Ha alltid et kredittkort liggende hjemme. Hvis du mister lommeboken din tar det ofte et tid å få tilsendt nye kort og legitimasjon. Det er derfor greit å ha et ekstra kort liggende hjemme. De fleste banker sender deg et ekstra gratis hvis du spør pent.

  Bankene utsteder kredittkort for å tjene penger…

Kredittkort er et finasielt produkt, laget for at de som utsteder de skal tjene penger. Høy rente kombinert med gebyrer for sen betaling, gebyrer hvis du bruker mer enn din kredittgrense og gebyrer og avgifter hvis du bruker kortet i utlandet.

Ha alltid en plan for når du skal gjøre opp kredittkortregningen din, gjerne hel regningen hver måned. Du “mister” ingen penger ved å betale regningen, siden du fortsatt har tilgang på kreditten. Se på et kredittkort som en mulighet til å danne et godt forhold med banken – ikke ødelegg denne muligheten med sene betalinger.

No Responses

Leave a Reply