4 kredittkort tips til studenter

Hvorfor det er viktig å ha en god kredittverdighet?

Har du en betalingsanmerkning vil du ikke få kreditt noe sted. Med andre ord kan du glemme å ha kredittkort, lån og mobilabonnement. En del arbeidsgivere kredittsjekker søkere før de blir ansatt, det er ofte påkrevd innenfor bank og finans. Hvis du gjør opp for en eller flere betalingsanmerkninger, er inkassobyrået lovpålagt å slette disse. Som student er en betalingsanmerkning det siste du vil ha. Følg derfor tipsene under så får du mest ut av ditt student kredittkort.

kredittkort tips til studenter
Følg våre tips for kredittkort til studenter.

Velg riktig kredittkort

Ikke alle kredittkort er like, spesielt ikke i Norge. Selv om banken sender deg et kredittkort, betyr det ikke at det er det rette kortet for deg. Ta deg tid sammenligne kredittkort så er det større sjanse for at du finner et som passer din livstil og forbruksmønster.

Som student lønner det seg å ha et kredittkort med en lang rentefri betalingsutsettelse. I tillegg må du alltid betale alt du skylder hver måned, så slipper du å betale renter.

Vær sikker på du forstår avtalevilkårene

Nominell rente, dette er grunnrenten du betaler for å handle på kreditt.

Effektiv rente, den effektive rentesatsen har med alle kostnader.

Rentefri periode, en gitt periode vanligvis 30-55 dager, hvor du ikke betaler renter av benyttet kreditt. Dette gjelder for varekjøp, og ikke uttak i minibank eller pengeoverføring. I tillegg krever du fleste banken at du betaler alt du skylder når den rentefrie perioden er over, hvis ikke beregnes det renter.

Gebyrer, Det er vanlig med en rekke gebyrer for kredittkort, gebyrer for uttak i minibank, gebyr for overtrekk, gebyr for papirfaktura, gebyr for å ikke bruke kortet, valutapåslag osv. Les derfor nøye gjennom avtalen din slik at du ikke betaler noen unødvendige gebyrer. Det finnes gebyrfrie kort, disse har ofte høyrer rente.

Cashback, rabatter og bonuspoeng, Det finnes flere kredittkort hvor du kan spare penger. Et eksempel er et bensinkort hvor du får rabatt på bensin. Hvis du har et kort med cashback på dagligvarer vil du få trukket fra en viss prosent på alle kjøp, dette blir trukket fra kredittkort regninger og ikke kvitteringen. Bonuspoeng får du som regel hvis du har et kredittkort fra et flyselskap. Felles for kredittkort med cashback, rabatter og bonuspoeng er at kortene bør ikke brukes der du må betale gebyrer, og du må alltid betale tilbake alt du skyler hver måned. Hvis ikke sparer du ingen penger, desverre.

Bruk kredittkort på en smart måte

Nå som du vet litt mer om hvordan et kredittkort virker gjenstår det bare å bruke kunnskapen for å betale minst mulig i renter og gebyrer og helst bruke kredittkort gratis.

  • Overtrekk aldri kredittkortet ditt.
  • Betal alltid regninger i tide.
  • Betal kredittkort før andre regninger.
  • Betal lån eller kredittkort med høyest rente først.
  • Følg med på siste transaksjoner.

Trykk her for å lese mer om kredittkort for studenter.

Leave a Reply