Fordeler og ulemper med kredittkort

Du bør være i besittelse av to kort, et debetkort som er knyttet opp mot kontoen din, og er kredittkort. Dette gir deg en ekstra trygghet derosm det ene kortet ditt ikke fungerer. Kredittkortet gir deg dessuten ekstra fleksibilitet når likviditeten din er presset, og rentefri kreditt inntil 52 dager så lenge du betaler din kortregning ved forfall.

Debetkort

Kortet som er knyttet til lønnskontoen din, er et debetkort. Normalt er det en VISA-del på dette kortet, noe som gjør at det kan brukes utenfor landets grenser. Når kontoen er tom, fungerer ikke kortet lenger med mindre det er avtalt kreditt. Mastercard er et alternativ til VISA og fungerer på samme måte.

Kredittkort

Kredittkortet gir deg mulighet for kreditt når du trenger det, og bruker du kortet riktig er det absolutt å anbefale. Kredittkort er spesielt gunstig når du er ute å reiser. Handler du varer eller tjenester i utlandet, får du sendt faktura hjem, og kan i ro og mak gå igjennom denne før du betaler. Ved urettmessige beløp eller svindel kan du nekte å betale kravet. Det samme gjelder ved kjøp på internett.

En annen fordel med kredittkort et at ved betaling av hotell og leiebil reserverer som regel leiebilselskapet eller hotellet et ekstra beløp slik at de sikrer seg mot tyveri og skader. Reservasjonen holdes gjerne opp mot en uke, og kan gjøre et uventet innhogg i feriebudsjettet dersom du bruker debetkort.

Lånebeløp, ikke rentene, er problemet

Selv om kredittkorttilbyderne stort sett opererer med ganske høye renter, behøver det ikke å koste deg noe å bruke kredittkort dersom du klarer å betale tilbake kredittkortgjelden din hver måned. Dyrt blir det først når du opparbeider deg kredittkortgjeld som du ikke klarer å betale tilbake ganske raskt. Det er neppe rentene du betaler på kredittkortet ditt som kommer til å ødelegge din økonomi, men det faktum at du bruker penger som du ikke har eller kommer til å få i nær fremtid. Selv om rentene på kredittkort kan være meget høye, ofte 1,5 prosent pr. mnd eller høyere, er det til syvende og sist beløpet du låner som blir et problem for deg hvis du ikke klarer å betale det ned raskt.

Sjekk den lille skriften

Du bør også legge merke til det som står med lite skrift i avtaledokumentene du signerer. Noen kredittkort begynner faktisk å beregne renter allerede fra den dagen du bruker kredittkortet (kjøper en vare). Det vil si at dersom du ikke betaler hele kredittkortregningen ved forfall, risikerer du altså å betale renter på hele kredittbeløpet fra tidspunktet da du kjøpte varen. En del kredittkort har også mange ulike gebyrer som f.eks. overtrekk, uttak, erstatningskort, varekjøp o.l. Særlig uttak i minibank kan være dyrt med noen kredittkort. Her betaler du ofte en et fast gebyr på f.eks. 40 kroner pr uttak uavhengig av størrelsen på uttaksbeløpet, og i tillegg en prosentandel av beløpet du tar du i gebyr. Vår anbefaling er derfor at du kun bruker kredittkort til varekjøp, og at du bruker debetkortet ditt til å ta ut kontanter.